Triggerpointbehandeling - Dry Needling

De methode voor triggerpointbehandeling met de acupunctuurnaald (dry needling) is het levenswerk van de artsen Janet Travell (1901-1997) en David Simons (1922-2010).

Clair Davies heeft op basis van deze kennis een handmatige methode ontwikkeld voor zelfbehandeling welke hij beschrijft in het Handboek triggerpoint-therapie.

Een myofasciaal triggerpoint (MTP) is een plaatselijke verkramping van spiervezels. Het geeft ter plekke pijn wanneer je erop drukt, maar verrassend genoeg kan het ook een (bekend) pijngevoel elders in het lichaam geven.
De pijn afkomstig van triggerpoints heeft een karakteristiek patroon. Spieren in hals en nek veroorzaken hoofdpijn en pijn in de borst-rug-arm, de schouderbladspier geeft een snijdende diepe pijn aan de aan de voorzijde van de bovenarm en spieren in de billen bewerkstelligen een hernia-achtige pijn. Stijfheid, krachtverlies of beperkte beweeglijkheid kunnen ook een triggerpoint verraden, net als wazig of dubbel zien, een loopneus of een evenwichtsstoornis.

Al naar gelang de klacht wordt vaak een diagnose gesteld. Wanneer de zorgverlener niet bekend is met triggerpunten kan de diagnose er weleens naast zitten. Triggerpunten kunnen een identieke pijn geven als bijvoorbeeld een hernia, tenniselleboog of slijmbeursontsteking. Er kan zelfs sprake zijn van plaatselijke ontstekingsverschijnselen terwijl een triggerpunt de oorzaak is en deze op een andere plek zit dan de klacht.

De oorzaak van ontstaan van triggerpoints ligt veelal in een verkeerd gebruik van spieren: door langdurige belasting, zware inspanning, een verkeerde werkhouding, een acuut trauma (val of ongeluk) of een inactiviteit (gips, brace e.d.). Verder kan knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek een triggerpoint met zijn klachten in stand houden.

Overigens is er geen mens zonder triggerpunten. Er zit echter verschil in actieve en niet-actieve MTP's. De niet-actieve punten, die de meeste van ons bezitten, zijn wel gevoelig bij druk, maar de pijnsensatie geeft geen bekende pijn. Actieve punten geven bij druk juist wel een herkenbare pijn. Ze kunnen met deze behandelmethodiek gedeactiveerd worden maar de plaatsen in de spier zullen door bovengenoemde oorzaken altijd gevoelig blijven voor het opnieuw ontstaan van triggerpunten.

Behandeling van triggerpoints

Door onderzoek wordt vastgesteld of er actieve myofasciale trigger points (MTP's) in spieren zitten en of deze punten de oorzaak zijn van de bekende klachten. Zo'n punt kan dan gedeactiveerd (uitgeschakeld) worden zodat de spier tot rust komt en de klacht zal verminderen.

Deactiveren kan met een acupunctuurnaaldje (dry needling, officiële methode) of door druk en diepe strijking (de methode van Clair Davies). Dry needling kan je zien als een heel dun vingertje (de acupunctuurnaald) dat het triggerpunt direct in de spier kan raken waardoor het zijn spanning direct los zal laten, hetgeen voelbaar is. Het werkt sneller en effectiever dan de manuele behandeling, mits het triggerpunt met het naaldje geraakt wordt.

De enige overeenkomst met acupunctuur is het naaldje. De naaldjes zijn heel dun en "stomp" waardoor er bij het gebruik vrijwel geen weefselschade ontstaat.

Over het algemeen zijn triggerpunten die direct of vrij snel na bijvooorbeeld een val makkelijker te behandelen dan oude klachten. Bij oude klachten kan door het aanpassen van de lichaamshouding een keten van triggerpunten ontstaan waardoor de primaire oorzaak moeilijker te achterhalen is.

Bij de manuele behandeling kan uzelf actief betrokken worden. Door de MTP's drie tot tien maal per dag gedurende 30-45 seconden aan te drukken zal de spier zich weer leren ontspannen en de klacht verdwijnen. De methode is na instructie eenvoudig toe te passen. Op de praktijk zijn effectieve hulpmiddelen te verkrijgen waardoor behandeling eenvoudiger wordt.

Het handboek triggerpoint-therapie is een duidelijk leesbaar boek vol informatie, ook voor de leek. Deze behandelmethode werkt met druk en diepe strijking. Clair Davies beschrijft niet alleen de plaats en behandeling van triggerpunten, hij verklaart ook door welke activiteiten een trigger kan ontstaan en welke klachten elk punt afzonderlijk kan geven. Dit boek is op de praktijk in te zien en te verkrijgen.

Op de site van de triggerpointcoach is nog meer informatie en videomateriaal te vinden onder de kop "kennisbank".

De Triggershop is een webwinkel waar u materialen kunt kopen. U treft daar ook informatie over de materialen aan.