Manuele Lymfe Drainage (MLD)

Dit is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële vochtafvoersysteem te activeren en regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken. MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren. Spieractiviteit is de belangrijkste stimulans om lymfe in beweging te brengen.

De behandeling

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. Zachte schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen vocht met afvalstoffen is groot.

Aangezien lymfe een traag stromende vloeistof is, zal een MLD-behandeling met een zekere regelmaat plaats moeten vinden. Afhankelijk van de aard van de klacht(en) kan die variëren van twee keer per week tot één maal per maand. Bij langer bestaande klachten waarbij het lymfesysteem geactiveerd dient te worden is de behandelfrequentie de eerste twee tot drie weken hoog, daarna afbouwend. Een MLD-behandeling duurt gemiddeld drie kwartier à een uur.

Wat is lymfe?

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Het is bloedvloeistof en ontstaat omdat bloedvaten als een filter bloedvocht door de bloedvatwand heen drukken naar de weefsels. Dit vocht bevat voedingsstoffen en is "fris en schoon". De cellen en weefsels nemen de voedingsstoffen op en staan hun afvalstoffen af aan het lymfevocht. Het meeste van dit "vuile" vocht wordt weer opgenomen in de bloedbaan. Het restje vocht dat achterblijft verzamelt zich in kleine lymfevaatjes die vrij in het weefsel beginnen. Dat worden steeds grotere afvoerkanalen: de lymfebanen. Voordat deze banen hun vocht (de lymfe) uiteindelijk weer in de bloedbaan droppen passeren ze nog lymfeklieren (in lies, buik- en borstholte, oksels, hals en nek). Hier vindt een check plaats op verontreinigen van o.a. bacteriën en parasieten en bij een infectie zal hier actie ontstaan door aanmaak van witte bloedlichaampjes om indringers aan te vallen en op te ruimen. Actieve lymfeklieren zijn dan ook wat dikker, gezwollen. Zo heeft het lymfesysteem een grote rol in onze afweer.

De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding (te veel suiker, ongezonde suikervervangers, te veel vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben.

Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

Oedeem in arm, borst en been ten gevolge van lymfklierbeschadiging of –verwijdering komt voor na ingrepen bij kanker. De afvoer van lymfe is afwijkend en vraagt van de behandelaar kennis van zaken. Hoewel ik over de juiste kennis beschik mag deze behandeling alleen uitgevoerd worden door een oedeemtherapeut.

Toepassingsmogelijkheden

MLD heeft een breed toepassingsgebied. Naast een positieve beïnvloeding van oedeem is MLD een prima behandelmethode voor en na operaties (verbeterde afvoer van lymfe dus minder wondvocht, minder spanning, minder pijn, minder infectiegevaar, drains kunnen eerder verwijderd worden), bij kneuzingen en pijnlijke spataderen (minder spanning, minder pijn) en bij behandeling van littekens (minder kans op verhardingen). Het helpt bij stuwingsklachten bij zwangerschap of na de bevalling (dikke voeten of benen) en het werkt ondersteunend bij verslapping van de huid en het direct daaronder liggende weefsel tengevolge van bijvoorbeeld een vermageringskuur. Ook "rusteloze benen” zijn blij met een drainage. Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door de massage wordt het activerende-opjagende zenuwstelsel (de sympaticus) gedempt waardoor het rustgevende deel van het zenuwstelsel (de parasympaticus) geactiveerd wordt. Het lichaam zal zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen. Het komt regelmatig voor dat cliënten tijdens de behandeling (bijna) in slaap vallen door het rustgevende en ontspannende effect van MLD.

Contra-indicaties.
MLD kan niet worden ingezet bij acute infecties, acute trombose en bij tuberculose. Behandeling bij behandelde kanker is meestal wel mogelijk (niet bij Hodgkin en non-Hodgkin), maar uitsluitend na verwijzing door de behandelende arts.

Lymfe-taping is een goede aanvulling op de Manuele Lymfe Drainage. Het kan ingezet worden bij oedeem, kneuzingen, littekens en lokale pijnpunten. Lymfe-taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept (MTC). (voor meer informatie hierover kijk op de pagina van het MTC).