Bindweefselmethodiek

Bindweefselmassage wordt uitgevoerd op de bindweefsellaag, een verbindende laag tussen huid en spieren.

De prikkel die wordt gegeven bestaat uit verschillende massagetechnieken welke variëren van lichte aanrakingen op de huid tot het stevig rollen en kneden van het bindweefsel. Hierdoor neemt de doorbloeding van het weefsel toe en kan de staat van het weefsel verbeteren.

Het is ook een reflexzonemassage, dat wil zeggen dat massage van het bindweefsel op de rug een reactie kan geven op andere weefsels, gewrichten of orgaansystemen. Omgekeerd is het zo dat een overprikkeld systeem een reactie geeft in het bindweefsel.

Elk orgaan blijkt zich te projecteren in een specifieke zone op de rug, de reflexzone. Vandaar dat de bindweefselmassage zich voornamelijk hier afspeelt. Deze reflexzones kunnen zich aftekenen of manifesteren als weefselintrekkingen met zwellingen, of door hypergevoeligheid bij aanraking of temperatuurverschillen met omliggend weefsel.

De reflexen lopen bij bindweefselmassage via het zenuwstelsel. De zenuwuiteinden in de huid en het bindweefsel worden door de uitgevoerde handgrepen geprikkeld. Deze zenuwprikkeling komt binnen in het ruggenmerg op een bepaalde hoogte, op een bepaald segment. Elk segment van het ruggenmerg bevat ook zenuwen die uittreden naar spieren, gewrichten en organen. Deze kunnen door de binnenkomende prikkeling beïnvloed worden. Het effect van de prikkel kan zich dus beperken tot de huid en het bindweefsel ter plekke maar kan ook reflecteren in andere delen van het lichaam. Zo’n reflexzone bestrijkt vaak meerdere segmenten. Het zal duidelijk zijn dat behandeling van een reflexgebied op de rug invloed kan uitoefenen op een corresponderend weefsel of orgaan.

Klachten die voor bindweefselmassage in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, klachten van het maag-darmstelsel, de nek-schouder-arm regio, de gehele rug of onderrug-bekken-been regio. Verder kunnen allerhande orgaanklachten voor behandeling in aanmerking komen. Bij ernstige klachten altijd eerst de (huis)arts raadplegen.

De behandeling

Vóór de eerste behandeling zal altijd een anamnese afgenomen worden. Ik wil bijvoorbeeld weten waaruit de klachten bestaan, hoe lang ze bestaan en het gebruik van medicatie.
De behandeling begint met een rugonderzoek in zittende of liggende houding. Hierbij wordt het bindweefsel op de rug in plooien opgetild en geeft u aan welke zones gevoelig zijn. Naar aanleiding hiervan, in combinatie met de anamnese, kan ik mij een beeld vormen van mogelijke problematiek welke door middel van bindweefselmassage behandeld kan worden. De intensiteit van de behandeling zal op de algehele conditie van het lichaam aangepast worden.

Met specifieke massagegrepen worden verklevingen in het bindweefsel losgemaakt. Daardoor wordt de doorbloeding geactiveerd, afvalstoffen komen vrij en worden afgevoerd en de kwaliteit van het bindweefsel verbeterd. De grepen worden meestal alleen op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op ledematen en de romp plaatsvinden.

Na afloop kan ter controle het rugonderzoek herhaald worden.

Bindweefselmassage kan eenmalig of vaker uitgevoerd worden om onderliggende stoornissen te verminderen. De bindweefseltechnieken zullen 10-45 minuten achter elkaar toegepast worden en kunnen goed gecombineerd worden met aanvullende andere massagetechnieken.

Afhankelijk van de conditie van het bindweefsel en de toegepaste techniek kan de massage zacht en prettig tot snijdend en scherp aanvoelen. De toegepaste techniek en de conditie van het lichaam zijn ook van invloed op de uiteindelijke reactie. Uiteraard zal de therapeut in overleg behandelen. In principe dienen onprettige naverschijnselen niet langer dan twee dagen te duren.